Blogs

Blogs

Blogs

18 April, 2021
Darila

Obdariti nekoga ne samo za božič ali za rojstni dan, ampak skozi celo leto za kakršne koli priložnosti je nekaj čudovitega.


Darila so lahko popolnoma personalizirana, lahko pa so tudi bolj splošna. Če so darila personalizirana imajo še večjo dodano vrednost. Takšna darila, najboljša darila prihajajo iz srca. Prejemnik darila tako ve, da smo se zanj maksimalno potrudili.

 


Nekaj naravnost fantastičnega je videti, da je naše darilo, ki smo ga podarili resnično doseglo namen in vzbudilo pozitivna čustva pri prejemniku darila. Tako smo zadovoljni mi, ki darilo izdelamo in vi, ki darilo podarite. Nedvomno bodo naša darila tudi približala in še bolj povezala ljudi, ki vam veliko pomenijo.


V naši spletni trgovini GeniDarila je narejenih veliko predlog za čudovita darila za različne priložnosti. Zagotovo boste našli najboljše darilo za vaše najdražje.


0 Comment
Blogs

9 February, 2019
Valentinovo nekoč in danes

Valentinovo nekoč:


Rimljani so v tem času praznovali praznik, posvečen plodnosti in rodovitnosti. Poimenovali so ga luperkalije. Praznik je bil nekakšna ljubezenska loterija. V skrinjici so zbirali imena deklet, potem pa so fantje žrebali med njimi. Fant in dekle, ki sta se tako našla, sta naslednje leto veljala za par. Listič z imenom svojega “Valentina” so si dekleta pripela na obleko in ga nosila še nekaj dni. Ponekod na Škotskem so ga morale celo nesti na fantov dom, kjer so v zameno dobile darilce.

Tudi stara zgodba iz Indije pripoveduje, da so tam 7. , 14. in 21. februarja z neba padle tri kaplje, ki so naznanile vrnitev pomladi. Ena kaplja je prešla zrak, druga je padla v vodo in tretja na zemljo. V indijskem koledarju je 14. februar posvečen bogu zakona, kar je dokaj blizu pojmovanju o valentinovem.


Valentinovo danes:


Sv. Valentina poznamo pri nas že dolgo, vendar ne v povezavi z dnevom zaljubljencev. Sveti Valentin goduje 14. februarja. Takrat – po starem kmečkem koledarju - prinese ključe do korenin. Na ta dan se tudi ženijo ptički. Kdor želi videti ptičjo ženitev, mora bos do grmovja, čeprav je na ta dan velikokrat še zelo mrzlo.

Po starem kmečkem koledarju je torej Valentin prinesel ključe do korenin in so mu zato pravili prvi spomladin. Valentin ureže prvo trto, ponekod pa se prične v tem času delo na vrtovih. Predvsem pa je marsikomu znano, da je ta dan poleg gregorjevega (12. marec) in vincencijevega (22. januar) značilen po tem, da se ptički ženijo. Zanimivo je , da v Beli krajini pravijo, da je valentinovo prvi spomladanski dan.


0 Comment
Blogs

27 December, 2018
Dobri možje v Decembru 3. del - Dedek Mraz

Dedek Mraz se je v slovenski kulturi utrdil v času Jugoslavije. Temelji na ruskih legendah okoli leta 1930, kjer se imenuje Дед Мороз (Ded Moroz) in je poročen s starko Zimo, ki se po rusko imenuje Зима-старуха (Zima-staruha).

V Sloveniji je obveljalo, da Dedek Mraz živi pod Triglavom, slikar Maksim Gaspari pa je poskrbel za njegovo zunanjo podobo v slovenskem prostoru. Obleka, ki jo nosi je slovenska, s slovenskimi vzorci na plašču ter tradicionalno polhovko na glavi.

LASTNOSTI DEDKA MRAZA

DOMOVANJE

Živi pod Triglavom v Kekčevi deželi.

DATUM

Otroke obdaruje pred novim letom ali na novoletno jutro v domačem krogu.

OBLAČILA

Oblečen je v ovčji krznen plašč s slovenskim ornamentom, v roki ima sprehajalno palico, na glavi pa ima polhovko.

SPREMSTVO

Po navadi nima spremljevalcev, lahko pa ga spremljajo palčki, živali in snežinke.

PREVOZ

Pripelje se s sanmi s konjsko vprego.

0 Comment
Blogs

16 December, 2018
Dobri možje v Decembru 2. del - Božiček

Božiček je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje (pridne) otroke v noči pred božičem (s 24. na 25. december). V angleščini se po navadi imenuje Santa Claus (kratko Santa), v nemščini Weihnachtsmann, v italijanščini Babbo Natale, v francoščini Père Noël. Družbo mu delajo pridni palčki, močni severni jeleni in seveda gospa Božiček. Ta naj bi tudi skrbela za njun dom, medtem, ko njen bradati mož potuje po svetu.

V spletni trgovini GeniDarila Božiček najde veliko odličnih daril, katera bodo poskrbela, da odrasla in otroška srca bodo vesela.BOŽIČKOVE LASTNOSTI

DOMOVANJE

Božiček stanuje na severnem tečaju (ali na skrajnem severu Skandinavije).

DATUM

Božiček obdaruje otroke na božično jutro, torej 25. decembra.

OBLAČILA

Oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo.

SPREMSTVO

Spremljajo ga pridni palčki.

PREVOZ

Pripelje se s sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je jelenček Rudolf.

0 Comment
Blogs

2 December, 2018
Dobri možje v Decembru 1. del - sveti Miklavž

Pravijo, da je bil Nikolaj sin premožnih staršev, vendar je vse podedovano bogastvo razdal ubogim, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. V številnih deželah, zlasti v osrednji Evropi, je sveti Nikolaj tisti, ki obdaruje (pridne) otroke. To se zgodi v noči s 5. na 6. december, ki je Nikolajev godovni dan. Otroci ga poznajo predvsem kot svetega Miklavža.


Nekaj zanimivosti


Domovanje 

Miklavž je svetnik in je zato v nebesih od koder prihaja k nam.


Datum

Goduje 6. decembra in na ta dan zjutraj ali pa že 5 decembra zvečer po ustaljenem običaju obdaruje otroke.


Oblačila

Miklavž je bil škof, torej je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico.


Spremstvo
Spremljajo ga angeli in parklji (hudičidemoni).Prevoz 
Kako sveti Miklavž prihaja k nam je ovito v skrivnost, saj svetniki ne potrebujejo zemeljskih potrebščin za njihovo delovanje. Nekateri sicer menijo, da prihaja peš ali tudi na saneh (ki pa jih ne vlečejo severni jeleni, ampak konjska vprega).


0 Comment
Blogs

21 October, 2018
Noč čarovnic

Noč čarovnic na splošno velja za ameriški praznik. Vendar je ta praznik postal priljubljen tudi v mnogih drugih delih sveta. Poleg tega obstajajo še drugi prazniki, ki so noči čarovnic podobni v tem, da proslavljajo obstoj in dejavnost duhovnih bitij. Noč čarovnic obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. V resnici predstavlja okrajšavo za »All Hallow's Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu, npr. na Irskem, v Združenih državah Amerike, v Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Nekako ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume (po navadi čarovnice in pošasti) in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča.


Značilnosti noči čarovnic:

VAMPIRJI, VOLKODLAKI, ČAROVNICE IN ZOMBIJI: Ta bitja že dolgo povezujejo s svetom hudobnih duhov.


KOSTUMI: Kelti so si nadeli strah zbujajoče maske, zato da bi jih hudobni duhovi imeli za duhove in bi jih pustili pri miru. Cerkev je poganske običaje postopoma privzela ter jih spojila s praznikoma vernih duš in vseh svetih. Kasneje se je uveljavil običaj, da so ljudje šli po hišah, oblečeni v svetnike, angele in hudiče.


BUČE: Izdolbene répe, v katerih je gorela sveča, so razpostavili zato, da bi odgnali hudobne duhove. Nekaterim je sveča v repi predstavljala dušo, ujeto v vicah. Kasneje so postale bolj običajne izdolbene buče.

SLADKARIJE: Stari Kelti so skušali pomiriti hudobne duhove s sladkarijami. Kasneje je Cerkev spodbujala vernike, naj gredo na večer vseh svetih po hišah in prosijo za hrano v zameno za molitev za mrtve. Ta običaj je sčasoma postal del praznovanja noči čarovnic. Našemljeni obiskovalci hodijo po hišah in pri vsakih vratih zakličejo »urok ali darilo«.


0 Comment
Blogs

12 May, 2018
Poroka

Poroka ali sklenitev zakonske zveze je dejanje in svečan obred, ko ženska in moški postaneta mož in žena. Pravno zadošča civilna poroka, lahko pa je sklenjena tudi cerkvena poroka. Vsak zakonec ima ob poroki tudi svojo pričo. Poroko skleneta državni pooblaščenec in matičar ali pa tudi župan, cerkveno pa seveda duhovnik.

 Poglejmo si še nekaj zanimivih šeg in običajev, kateri spremljajo poroko:

 

Bela obleka

Bela barva obleke. Je simbol čistosti in nedolžnosti mladosti dekleta in neomadeževanega srca, ki se ga je odločila dati izbranemu.

 

Šranga

Šranga je namenjena predvsem preizkusu ženinovih spretnosti in znanja, na koncu pa ženin plača za to, da lahko nevesto odpelje iz vasi. Šrangarji zaprejo dovoz do nevestinega doma, saj nevesta ne sme na poroko, dokler ženin ne dobi 'žegna' fantov iz vasi. Prikazati mora svoje spretnosti v žaganju, košenju, ličkanju koruze, oranju, molži krav…na koncu pa mu za odkup neveste ponudijo zelo visoko ceno. Na koncu se seveda pogodijo in ženin lahko odpelje nevesto.

 

Izmenjava poročnih prstanov

Najstarejši zapis o izmenjavi poročnih prstanov, je star več kot 4800 let. Izhaja pa, iz Egipta. Oblika prstana, torej krog, naj bi predstavljal tudi večno ljubezen. Prstani se nosijo na prstancu leve roke. Pred več stoletji so ljudje verjeli, da venska kri v srce priteka iz četrtega prsta na levi roki. Poimenovali so ga Vena Amori (latinsko ime za kri iz vene oziroma žilo ljubezni). Zaradi povezave med srcem in prstancem, so že takrat nosili poročne prstane na njem. Ta navada se je ohranila do danes, čeprav je kar nekaj narodov; med drugim tudi Nemci in Norvežani; ki nosijo poročni prstan na desni roki.

 

Metanje riža

Tradicija izhaja iz obdobja Antike, najverjetneje pa so jo poznali že celo prej. V mladoporočenca so riž metali, ker so verjeli, da jima bo prinesel srečo, obilje ter da bosta bolj plodna in zato imela veliko otrok. Navada se je ohranila do danes.

 

Metanje šopka in podvezice

Prva, ki ulovi šopek je naslednja kandidatka za poroko. Prvi, ki ulovi podvezico pa je kandidat za poroko.

 

Ženin in podvezica

Podvezica naj bi po nekaterih virih, predstavljala deviški pas. Ko je ženin odstranil podvezico z nevestine noge, je s tem javno oznanil, da je le-ta razrešena statusa device.

 

Nekaj starega, nekaj novega, nekaj modrega in nekaj izposojenega

Pravijo, da se nesreči v zakonu lahko izognemo. Upoštevati moramo le zgornje pravilo. Upamo, da je res tako enostavno. Nevesta naj bi pod obleko nosila modro podvezico ali pa v spodnje perilo všito modro pentljo. Modra barva naj bi bila tudi barva ljubezni. Nekaj novega je ponavadi biserna ogrlica, ki jo nevesti podari njena mama. Lahko pa je tudi spodnje perilo, kak
nov modni dodatek ali kaj drugega. Je simbol optimizma. Nekaj starega je znak kontinuitete in je lahko ta predmet že del družinske tradicije. Nekaj izposojenega se vzame po navadi od že poročene prijateljice, saj naj bi se njena sreča prenesla na novo nevesto. Pazite le, da izberete res srečno prijateljico.

 

Ženin mora nesti nevesto čez prag

Navada izvira že iz antičnega Rima, ko naj bi ženin nesel nevesto čez prag, ker ni želela vstopiti v njegovo sobo. Večinoma so se poročale izredno mlade punce, ki so bile še device in nepripravljene na zakonsko življenje z vsemi dolžnostmi. Danes je pomen nošenja neveste čez prag drugačen – tako naj bi jo ženin obvaroval pred zlobnimi duhovi.0 Comment
Blogs

26 March, 2018
Velika noč

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.


Zanimivosti povezane z Veliko nočjo: 


- na Veliki četrtek po cerkvah utihnejo cerkveni zvonovi, kot spomin na Jezusovo trpljenje in smrt, in začnejo ponovno zvoniti v soboto zjutraj, in s tem oznanijo Jezusovo vstajenje, 

- Velikonočna sobota je dan, ko katoličani v cerkvi blagoslovijo Velikonočne dobrote,

- Na Velikonočno nedeljo po župnijah potekajo vstajenjske procesije, 

- Velikonočni ponedeljek je dela prost dan, primeren za obisk prijateljev in znancev,

- RDEČI PIRHI simbolizirajo kapljo Kristusove krvi,

- HREN je simbol žeblja, s katerim so Kristusa pribili na križ,

- POTICA simbolizira Kristusovo trnovo krono, 

- CVETJE simbol za Jezusovo vstajenje od mrtvih,

- KRUH predstavlja življenje, 

- JAJCA so simbol pomladi, oznanjujejo novo življenje, 

- VELIKONOČNI ZAJEC - obstaja zgodba o revni materi, ki je svojim otrokom na vrtu zakopala pirhe in jim razglasila, da jih na vrtu čaka presenečenje. Otroci so stekli na vrt in zagledali zajčka, ki se je povsem po naključju znašel tam. Razveselili so se ga in mislili, da je on tisto presenečenje, s katerim jih je mama razveselila. Spet druga teorija je ta, da zajček zaradi velikega števila potomcev, predstavlja simbol plodnosti in novega življenja.

Veliko noč praznujemo na začetku pomladi, po 40-dnevnem postu, ki sledi mastnim pustnim pojedinam. Velika noč je določena po luninem koledarju. Pomlad se začne 21. marca, velika noč pa je vedno v nedeljo po prvi pomladni polni luni. Torej je lahko najbolj zgodaj 22. marca in najpozneje 25. aprila.0 Comment
Blogs

10 March, 2018
Materinski dan

25. marec je mednarodni dan, ko mame praznujejo svoj dan. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo že od davnega leta 1910.  Za utemeljiteljico materinskega dne velja Anna Marie Jarvis, ki je 12. maja 1907, na nedeljo po drugi obletnici smrti svoje mame, priredila srečanje v njen spomin. Naslednje leto se je zavzemala, da bi drugo nedeljo v maju posvetili vsem materam. Kot izraz ljubezni do svoje preminule matere je pred lokalno cerkvijo razdelila 500 belih nageljev.


 

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marec.


Zato tega datuma nikakor ne smete pozabiti in morate na ta dan svojo mamo z lepim darilom razveseliti. Vsekakor pa morate svoje mamice tudi ob drugih priložnostih s čudovitim darilom obdariti. Da darilo vedno s strani mame občudovano bo pa spletna trgovina GeniDarila z najboljšimi darili poskrbela bo.0 Comment
Blogs

8 February, 2018
Kakšno darilo podariti – da nekoga zares z njim razveseliti?

Ko se bližajo prazniki, rojstni dnevi, poroke ali kot sedaj valentinovo in je potrebno najdražje, sorodnike, prijatelje obdariti lahko ob tem nastanejo neprijetni občutki, kaj nekomu podariti, da ga ob tem zares razveseliti in mu nepozabno darilo podariti.

 Obdarovanje je lahko zato včasih zelo neprijetno, saj preprosto ne vemo kaj komu podariti. In ko nekoga vprašamo kaj si želi po navadi dobimo odgovor:« Jaz ne potrebujem ničesar, ničesar mi ne rabite podariti ali kupiti«.  In kljub temu, da nam mogoče kdaj kdo pove kaj si želi, se moramo tega izogibati, saj še tako dobro darilo ves smisel in čar ob tem, če ga vprašamo izgubi. 

Nekaj nasvetov kako pravo darilo izbrati:


- ugotoviti moramo, kaj slavljenec ali slavljenka rad počne ali ima rad in to vključimo v unikatno darilo;


- poslušamo (marsikatero idejo za darilo dobimo, ker nam slavljenec nehote mimogrede skozi pogovor željo pove);


- da je darilo še bolj osebno mu podarimo njega samega – kako? Preprosto tako, da ga na skodelici, blazini, foto kamnu... upodobite;


- darilu vdahnite pomen, zgodbo, dušo, da slavljenec začuti, da je bilo darilo narejeno samo zanj;


- darilu vključimo čustva – s pomočjo darila pokažemo, da obdarovanca cenimo in spoštujemo.
0 Comment
Blogs

27 January, 2018
Valentinovo

Praznik svetega Valentina se vsako leto praznuje 14. februarja. Valentinovo je praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Ob valentinovem si ljudje podarjajo drobna darila.
Zanimivosti o valentinovem:


- ena legenda pravi, da je bil Valentin zaprt zaradi krščanske vere, tam se je zaljubil v paznikovo slepo hči, pisal ji je pesmi in ji s svojimi prošnjami povrnil vid,

- druga legenda pa pravi, da je škof Valentin poročal mlajše krščanske pare, čemur je cesar ostro nasprotoval. Valentina je prebičal in ga dal zažgati,

- valentinovo je v ZDA edini dan, ko lahko ženska zaprosi moškega za roko,

- praznik izvira iz Anglije, od tam se je razširil v Ameriko in se potem skomercializiran vrnil nazaj v Evropo.


Na spletni strani GeniDarila, imamo za vas pripravljenih veliko lepih daril s katerimi boste očarali svoje najdražje.0 Comment
Blogs

5 January, 2018
Unikatna darila

Zakaj so najboljša darila - unikatna darila? Zato, ker z vsakim darilom, katerega nekomu podarimo nekaj izražamo. V kolikor nekomu podarimo darilo, katero je unikatno izdelano izražamo z njim izvirnost, drugačnost. Darilo mora izražati tisto posebno dodano vrednost, ki jo ima za obdarovanca.
 

Najboljša darila morajo zato biti:

  •     - izvirna (obdarovanec vidi, da smo si vzeli čas in smo razmisli o darilu),
  •     - pomembna za obdarovanca,
  •     - izražati morajo pozornost do obdarovanca.

 

Najboljša darila, so torej izvirna in kažejo odnos, katerega imamo do obdarovanca. S tem se pokaže, kljub temu, da smo darilo kupili preko spleta, da smo o ideji za darilo in o samem namenu darila skrbno premislili, kakšen pomen bo to darilo imelo za samega obdarovanca.

 

S pomočjo tehnologije lahko pripravimo izdelek, ki bo obdarovanca popeljalo v točno določen trenutek, v točno določen kraj, v smislu, da ko bo pogledal sliko takoj podoživi trenutek kdaj je ta fotografija nastala. S tem je možno podoživeti tiste tople in prijetne občutke kot so bili ob nastanku fotografije (npr. rojstvo otroka, počitnice, praznovanje rojstnega dneva, poroka itd.).

0 Comment
Blogs

10 December, 2017
Božič

Počasi se približujemo najpomembnejšemu družinskemu prazniku - božiču. V nadaljevanju na kratko nekaj o tem čudovitem prazniku.


Božič je tradicionalni cerkveni praznik oziroma krščanski praznik. Praznujemo ga 25. decembra v spomin na rojstvo Jezusa, ki se je rodil v Betlehemu v hlevčku Mariji in Jožefu. 
V novejšem času se pri nas pojavlja oziroma uveljavlja nova oblika praznovanja božiča. V ospredju je Božiček, dobro voljni dobri mož, ki pod okrašeno novo letno jelko prinaša darila tako otrokom kakor odraslim. Ponavadi to Božiček stori dan pred božičem, v večernih urah. Ni važno ali praznujete božič po krščanski navadi ali po novejši obliki, pomembno je samo to, da božič preživimo ob družini oziroma z najdražjimi, saj je božič največji družinski praznik.

 Želimo vam, da božič preživite v krogu svoje družine!

 

0 Comment
Blogs

9 December, 2017
Veseli december

Smo v najlepšem času leta, smo namreč v veselem decembru, kjer se veliko družimo s prijatelji in si še posebej vzamemo čas za družino. Veseli december je tudi čas, ko se med seboj tudi največ obdarujemo. 


V zadnjem desetletju se je način nakupovanja močno spremenil. Danes lahko nakupujemo kar iz naslonjača, s tem pa prihranimo ogromno časa. Tako nam ostane več časa za druženje z družino in prijatelji.

V naši spletni trgovini GeniDarila boste lahko aktivno sodelovali pri oblikovanju želenega izdelka oziroma darila. Tako boste lahko z našo pomočjo pripravili obdarovancu darilo, ki ga bo popeljalo v točno določen trenutek, v točno določen kraj. Zamislite si npr. izdelek na katerem je vaša fotografija, v trenutku boste podoživel trenutek, ko je le ta nastala.

S tem je možno podoživeti tiste tople in prijetne občutke, ki so bili ob nastanku fotografije (npr. rojstvo otroka, počitnice, praznovanje rojstnega dne, poroka itd.).


0 Comment
Blogs

11 November, 2017
Dobrodošli

Spoštovani,


pozdravljeni in dobrodošli v spletni trgovini 
GeniDarila, kjer se bomo za vas trudili po najboljših močeh, da bomo izdelali darila katera bodo vsakega razveselila. 


V naši spletni trgovini boste dobili najboljša darila za različne priložnosti.


Darila bodo:
- unikatna,
- z osebno noto,
- posvečena osebam katera nam veliko pomenijo,
- smešna,
- praktična.


Vsekakor se bo našlo za vsakega ob vsaki priložnosti nekaj.

 

0 Comment