Poroka

Poroka

Poroka
12 May, 2018

Poroka ali sklenitev zakonske zveze je dejanje in svečan obred, ko ženska in moški postaneta mož in žena. Pravno zadošča civilna poroka, lahko pa je sklenjena tudi cerkvena poroka. Vsak zakonec ima ob poroki tudi svojo pričo. Poroko skleneta državni pooblaščenec in matičar ali pa tudi župan, cerkveno pa seveda duhovnik.

 Poglejmo si še nekaj zanimivih šeg in običajev, kateri spremljajo poroko:

 

Bela obleka

Bela barva obleke. Je simbol čistosti in nedolžnosti mladosti dekleta in neomadeževanega srca, ki se ga je odločila dati izbranemu.

 

Šranga

Šranga je namenjena predvsem preizkusu ženinovih spretnosti in znanja, na koncu pa ženin plača za to, da lahko nevesto odpelje iz vasi. Šrangarji zaprejo dovoz do nevestinega doma, saj nevesta ne sme na poroko, dokler ženin ne dobi 'žegna' fantov iz vasi. Prikazati mora svoje spretnosti v žaganju, košenju, ličkanju koruze, oranju, molži krav…na koncu pa mu za odkup neveste ponudijo zelo visoko ceno. Na koncu se seveda pogodijo in ženin lahko odpelje nevesto.

 

Izmenjava poročnih prstanov

Najstarejši zapis o izmenjavi poročnih prstanov, je star več kot 4800 let. Izhaja pa, iz Egipta. Oblika prstana, torej krog, naj bi predstavljal tudi večno ljubezen. Prstani se nosijo na prstancu leve roke. Pred več stoletji so ljudje verjeli, da venska kri v srce priteka iz četrtega prsta na levi roki. Poimenovali so ga Vena Amori (latinsko ime za kri iz vene oziroma žilo ljubezni). Zaradi povezave med srcem in prstancem, so že takrat nosili poročne prstane na njem. Ta navada se je ohranila do danes, čeprav je kar nekaj narodov; med drugim tudi Nemci in Norvežani; ki nosijo poročni prstan na desni roki.

 

Metanje riža

Tradicija izhaja iz obdobja Antike, najverjetneje pa so jo poznali že celo prej. V mladoporočenca so riž metali, ker so verjeli, da jima bo prinesel srečo, obilje ter da bosta bolj plodna in zato imela veliko otrok. Navada se je ohranila do danes.

 

Metanje šopka in podvezice

Prva, ki ulovi šopek je naslednja kandidatka za poroko. Prvi, ki ulovi podvezico pa je kandidat za poroko.

 

Ženin in podvezica

Podvezica naj bi po nekaterih virih, predstavljala deviški pas. Ko je ženin odstranil podvezico z nevestine noge, je s tem javno oznanil, da je le-ta razrešena statusa device.

 

Nekaj starega, nekaj novega, nekaj modrega in nekaj izposojenega

Pravijo, da se nesreči v zakonu lahko izognemo. Upoštevati moramo le zgornje pravilo. Upamo, da je res tako enostavno. Nevesta naj bi pod obleko nosila modro podvezico ali pa v spodnje perilo všito modro pentljo. Modra barva naj bi bila tudi barva ljubezni. Nekaj novega je ponavadi biserna ogrlica, ki jo nevesti podari njena mama. Lahko pa je tudi spodnje perilo, kak
nov modni dodatek ali kaj drugega. Je simbol optimizma. Nekaj starega je znak kontinuitete in je lahko ta predmet že del družinske tradicije. Nekaj izposojenega se vzame po navadi od že poročene prijateljice, saj naj bi se njena sreča prenesla na novo nevesto. Pazite le, da izberete res srečno prijateljico.

 

Ženin mora nesti nevesto čez prag

Navada izvira že iz antičnega Rima, ko naj bi ženin nesel nevesto čez prag, ker ni želela vstopiti v njegovo sobo. Večinoma so se poročale izredno mlade punce, ki so bile še device in nepripravljene na zakonsko življenje z vsemi dolžnostmi. Danes je pomen nošenja neveste čez prag drugačen – tako naj bi jo ženin obvaroval pred zlobnimi duhovi.Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!